SF-CARAVAN ESPOO RY 40 vuotta, karavaanarin muistelmia vuosien varrelta

Mietin, mistähän näitä muisteloita aloittaisin, kun ne ovat niin hataria, vuosien mittaan haalistuneita.

Kun meistä tuli karavaanareita, niin menimme Espoon – Kauniaisten matkailuvanu yhdistyksen jäsenkokoukseen Espoonlahden koululle Soukkaan.
Ajatuksenamme oli tutustua muihin espoolaisiin karavaanareihin. Siellä me sitten istuimme auditoriossa ja ihmettelimme monia toimikuntia, espoolaisilla oli kovasti vireätä toimintaa. Me emme olleet silloin kuitenkaan valmiita sen tyyppiseen toimintaan. Sillä kertaa se jäikin siihen. Parisenkymmentä vuotta myöhemmin kiinnosti jo osallistuminen toimintaan. Istuimme jäsenkokouksissa ja ihmettelimme osallistujien vähäisyyttä. Taas kerran ei ollut muita kuin me, ja Pietikäinen valittiin vastentahtoisesti hallitukseen. Hän on mielellään tekemässä hommia, kokoukset eivät ole oikein hänen alaansa. Espoon yhdistyksen puheenjohtajana Seppo Pietiläinen toimi pisimpään 1980-1991. Hän asui lähellä ja vaimonsa kanssa lenkkeillessään, koiria ulkoiluttaessaan, pysähtyivät jutustelemaan. Juha Rakkola, puheenjohtajana 1998-2013, kun tutustui, on hauska ja ystävällinen veikko. Seppo Joensuu on itse rauhallisuus.

Muistellessa tuli mieleen hatara muistikuva jostain vuosijuhlasta Oittaalla. Muistelin minkä ikäinen Niko oli silloin, siitä saattoi päätellä suurin piirtein milloin se saattoi olla. Menin Intiankadun toimistolle, plarasin siellä vanhoja Ekaanareita. Sieltähän löytyi Espoon yhdistyksen 15 vuotisjuhlista kertomus ja kuvia.

Oikein muistin, niitä vietettiin Oittaalla 31.8.- 2.9.1990 ja teemana oli ”villi länsi”.
Alueelle oli rakennettu iso teltta ja siellä vieraili ”Intiaanipäällikkö Istuva Härkä” mahtavassa sulkapäähineessään haastaen kalpeanaamat ammuntakisaan. Lisäksi oli keppihevosilla ratsatusta ym. ohjelmaa. Iso sulkapäähine jäi mieleeni.

1995 vietettiin 20 vuotisjuhlaa myöskin Oittaalla. Meidän perheen ”miesväki” osallistui, kun minulla oli muuta menoa, enkä sillä kertaa pääsyt mukaan. Niistä juhlista minulle kerrottiin, kuinka Niko katosi. Lassi kertoi, että sillä aikaa, kun hän oli istumassa Lambergien vaunussa rupattelemassa. Niko oli hetki sitten ollut kaverin kanssa lähistöllä leikkimässä, ja sitten poika oli kadonnut, ei vaan löytynyt mistään. Hätä oli kova, leirintäalueelta etsittiin porukalla. Sitten viimein poika tuli omia aikojaan, oli ollut kaverin vaunussa pelaamassa Nintendoa. Siitä opimme, että pitää aina ilmoittaa liikkeistään.

2005 vietettiin 30 vuotisjuhlaa Pääkslahdessa. Muistan mukana olomme siitä, kun olen ottanut kuvia. Muistan sieltä vanhat autot, pahvisen vankkurin jonka takaa Eero Ollila piti puheen. Silloinen pääministeri Matti Vanhanen toi tervehdyksen. En muista mitä puhuivat, kaipa onnittelivat. Vantaan yhdistyksen puheenjohtaja Kaj ”Kaitsu” Laine ja puolisonsa Paula sievässä kesäisessä lierihatussa oli istutettu nurmikentälle vierekkäin istumaan. Peppi Pitkätossu viihdytti lapsia, Juicekin vieraili Hannu Weckmanin hanureineen esittämänä, yhteislaulua laulettiin Risto Sippolan johdolla. Lisäksi oli erilaisia kilpailuja ja vielä tanssit illalla.

Sappeen treffit on ollut meille yksi syksyn kohokohta. Treffien teemana on ollut, 1960-luku, Juice, Kantri jne. Ensimmäisille osallistuimme vierailijoina ja myöhemmille talkoolaisina. Mieluista on ollut portilla olla vastaanottamassa vierailijoita vaikka välillä on satanut ja paperit kastuneet, karavaanarihan ei ole sokerista. On mukava tavata tuttuja ja tutustua lisää.
Tanssittamassa on ollut tunnettuja hyviä orkestereita, joitakin mainitakseni ”Lasse Hoikka & Souvarit.
Latinalaisia tansseja, kantria, kävelyhumpaa, rivitanssia ja monia muita tansseja, joita on opettanut meille ammattitaitoiset opettajat, kivaa! Pietikäinen väittää aina, ettei hän opi, on kuitenkin mukana opettelemassa.
Karaokekilpailuun olen osallistunut, vaikka en ole koskaan odottanutkaan menestystä, mutta jos ei ole osallistujia niin ei ole kilpailuakaan.
Sappeella on mainiot marja- ja sienimaastot, kerrankin keräsin vaunun vierestä kanttarellimuhennos tarpeet.


ESMY järjesti Hyväntekeväisyystreffit Vihdin Pääkslahdessa kesäkuussa 2007.

Tapahtuman tuotto lahjoitettiin Medi-Helille. Treffeille saapui noin 200 vaunukuntaa, saimme nauttia helteisestä viikonlopusta. Arvovaltaisina vierailijoina oli jälleen silloinen pääministerimme Matti Vanhanen, Vihdin kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Pentti Pulkkinen, Medi-Helin toiminnanjohtaja Risto Manninen.

Medi-Helin saapuminen alueelle oli tapahtuman kohokohta. Oli mielenkiintoista tutustua kopteriin. Paikalla olivat lääkäri Janne Virta, lentäjä J-P Mattila, lentoavustaja Timo Hannula, he kertoivat toiminnastaan. Muistan hämärästi kertomuksen kuinka Medi-Helin avulla oli pelastettu pienen pojan henki, oliko hän paikallisia? en muista. Kopterin vierailun jälkeen taas kilpailtiin, oli renkaan pyöritystä, rukkastikkaa, ketjunheittoa, golfia sekä rastirata.

Rannassa järjestettiin Caramban Suomen mestaruuskisa. Mestaruuden vei Helsingin yhdistyksen Elis Bussman.
Illalla tanssittiin Tipulassa Bel-Ami orkesterin tahdissa.


Espoon ja Helsingin yhdistys ovat järjestäneet Helsinki Caravanin tiloissa ajotaitotapahtuman. Ollaan oltu talkoo porukassa mukana. Olen pari kertaa saanut harjoitella vaunun vetämistä. Harjoittelu sujuu rauhallisen ja kärsivällisen miehen opastuksella ja joka neuvoo. Kun oman miehen kanssa peruutus päättyy siihen, että “peruuta ite vaunus”. Onhan kuitenkin tarpeellista osata edes alkeet, jos tulee tilanne, että miehelle sattuu jotain, osaisin edes tuoda vaunun kotiin.

Vielä muutamia hintoja 10 vuoden takaa
30v. Juhlatreffit 30€ Pääkslahti
Vantaan talli 10€/vrk sähkö 2,50€/vrk, kWh -,22€
Vaunun säilytysmaksu 10€/kk
Leirintäkortti 10€ vuosi 16€/2 vuotta 20€/ 3 vuotta.

10 vuotta sitten odoteltiin samalla tavalla talvea kuin tänäkin vuonna, oli leutoa, satoi vettä, taitaa historia toistaa itseään, taas on kohta lumitalvia. Niin se vaan aika on vierähtänyt, aloteltiin alle
5-kymppisinä ja 80 lähenee jo viiden vuoden päästä.

teksti ja kuvat: Tuula Pietikäinen


Yläkuvassa Eero ja Marjatta Ollila, alakuvassa silloinen pääministeri Matti Vanhanen.


Juhlayleisöä.


Juhlayleisöä Pääkslahdessa, keskellä istumassa Paula Laine ja Sinikka Jarva. Seisomassa Kaj Laine ja Satu Wahlfors.


Vanha autot kiinnostivat.

Paluu artikkelihakemistoon