84. F.I.C.C. Rally Ponte de Lima, Portugali 29.7.-7.8.2016
(teksti: Maarit Joensuu, kuvat: Joensuun kuva-arkisto, Veijo Rahikainen, Timo Tarvainen)

Kuuma kesäpäivä viilenee illan pimetessä. F.I.C.C. tapahtumapaikan katsomo täyttyy vähitellen kuulijoista. Fado-musiikki kaikuu surumielisenä balladina tähtitaivaan alla. Laulut kertovat kaipuusta merelle lähteneitä purjehtijoita ja rakastettuja kohtaan, mutta myös menetyksen tunteesta - jostain sellaisesta jota kaipaa, muttei voi saada. Portugalilainen kaiho kolahtaa fadon sävelin suomalaiseen surumieliseen sieluun. Treffeille osallistui hieman yli 400 yksikköä. Suomesta oli matkannut 6 matkailuajoneuvoa, hotellissa yöpyi 6 yksikköä ja telttailijoita oli kolmessa teltassa.

Kansainvälinen F.I.C.C. suurtreffi järjestettiin historiallisen, Portugalin vanhimman ja Euroopan läntisimmän kunnan, Ponte de Liman, läheisyydessä olevassa Expolima-näyttelypuistossa. Kaunis 800-luvulla perustettu historiallinen kaupunki sijaitsee maan pohjoisosassa, Lima joen rannalla metsäisten vuorien rehevällä vihreän viinin alueella, lähellä Espanjan rajaa.

F.I.C.C. -tapahtuman ohjelmarunko noudattelee pääsääntöisesti kansainvälisesti sovittua pohjaa. Perjantai oli varattu leiriytymiselle ja paikallisille kansantanssiesityksille. Lauantaina järjestäydyimme avajaiskulkueeseen ja kävelimme näyttävästi kierroksen kaupungilla ihmisten ihasteltavina. Avajaiset olivat rennon juhlalliset. Hienon päivän kohokohtana illalla areenalla oli upea kouluratsastajien valaistuilla hevosilla esittämä musiikillinen show. Jokaisen leiripäivän päätteeksi oli eri teemoin (hehku-, kukkais-, kuntoilu-, ym.) teemaiset tanssit. Kansainvälinen ilta, kansanmusiikki ja kansantanssit olivat iltatapahtumien aiheina.

Retkillä tutustuimme vihreän viinin alueeseen ja viinitarhoihin, kävimme Bragassa ja Fortalezassa, Valencassa Espanjan rajalla, osallistuimme Santoinhon grilli-iltaan, sekä vierailimme Viana do Castelossa. Hienoja kokemuksia ja kauniita paikkoja. Avajaispaketissa oli myös ilmaisliput lelumuseoon, viininmaisteluun, kirkkomuseoon ja puutarhanäyttelyyn Ponte de Limassa.

Hieno yhdessäolon ja kansainvälisyyden ilmentymä F.I.C.C. tapahtumassa on eri maiden järjestämät kansalliset avoimet ovet eli herkkutarjoilut. Osa tarjoilusta on kaikille avointa ja osalle vierailijat kutsutaan kutsukortein. Italialaiset tarjoavat perinteisesti valtavat määrät pastaa ja pikkuherkkuja viineineen. Espanjan herkkuja ovat tortillat, leipä ja makkarat sekä monenlaiset makeat leivonnaiset viineineen. Saksalaisilla puolestaan on makkaroita, sylttyjä, herkkuleivonnaisia ja väkeviä maustettuja viinoja ja viinejä. Taiwanilaiset tarjoilivat eksoottisia meren herkkuja ja leivonnaisia. Ruotsalaisten klassikko on hernekeitto ja punssi. Portugalin ruukuissa liekitetyt chorizomakkarat ja muut herkut houkuttelivat alueen täpötäyteen. Suomen tapahtuma oli tyylikäs kutsuvierastilaisuus, jossa annettiin ennakkotietoa ensi vuoden kansainvälisestä Nordisk Caravan Träff/Nordic Rally-treffeistä Kokemäen Pitkäjärvellä. Paikallisen ravintolayrittäjän loihtimat herkut maistuivat vieraille.

Portugalilainen ruoka ei ole kovin tulista, joten ruokalistalta voi valita rohkeasti paikallisia herkkuja. Annokset ovat suuria, mutta sen voi jakaa seurueen kesken tai tilata vain puoli annosta.

Portugalin F.I.C.C. Rally onnistui antamaan osallistujalle raapaisun maan kulttuurista ja historiallisesta perinteestä. Iloiset ystävällisen kohteliaat ja avuliaat Portugalilaiset saivat aikaan hyvän tapahtuman.


FICC Rallyssa nähtiin vain kolme yhdistyslippua, Vantaan, Helsingin ja Espoon.


Suomalaiset ryhmittyvät avajaismarssiin.


Lähdössä marssille.


Avajaismarssilla.


Seppo Pietiläinen kantoi yhdistyksen lippua FICC Rallyn avajaisissa.


Avajaiset ovat alkamassa.


Avajaiset.


Britit tarjosivat hyvää ruokaa.


Brittien pöydät notkuivat.


Aasialaista eksotiikkaa.


Eurooppa pisti parastaan.


Nälkä ei kutsuilla pääse yllättämään.


Sveitsiläistä tarjoilua.


Pastaa italialaisittain.


Portugalin kutsuilla on tungosta.


Saksalaiset huolehtivat myös musiikkitarjonnasta.


FICC Youth Rallyn maskottikin oli paikalla.


Tungosta retkelle.


Rallyn aikana pidettiin FICCn yleiskokous; Suomea edustaa Minna Joensuu.


Pitkään jatkunut helle sytytti paloja leirialueen lähellä.

Paluu artikkelihakemistoon