Erilainen matka
Matkasimme elokuisena lauantaina Helsingistä Porvooseen merta pitkin. Hieman tuulinen sää ei haitannut matkantekoa, sillä olimme kaikki osanneet pukeutua oikein. Meno- ja paluumatkaksi ruokailuja varten varatut kabinetit olivat lisäksi mukava paikka vaihtaa ajatuksia matkasta ja muusta. Pääsimme ihailemaan mereltä käsin mm. Söderskärin majakkaa sekä Sköldvikin massiivista öljyjalostamoa tankkereineen päivineen. Lisäksi saimme havaita omin silmin kuinka kauas merelle Vuosaaren satama ja tornitalo Cirrus näkyvät.

Alus
m/s J.L. Runeberg on rakennettu Helsingissä vuonna 1912. Laivan, jonka silloinen nimi oli s/s Helsingfors Skärgård, alkuperäinen reitti kulki Helsingin ja Porkkalan väliä. Laiva on alkujaan hiililämmitteinen höyrylaiva, joka vuonna 1962 sai dieselmoottorin. Laivan ulkomuoto on vuosien varrella muuttunut useaan otteeseen; sitä entisöidään joka talvi omistajien toimesta. Matkustajia laivalle mahtuu 220 ja se on hyväksytty Suomen Perinnelaivarekisteriin.
Runebergin reitti Helsingistä Porvooseen kulkee Mustan Hevosen, Pirttisaaren ja Haikon kautta.

Idyllinen Porvoo
Suomen toiseksi vanhin kaupunki tarjosi paljon katseltavaa. Vanhaan kaupunkiin on jokirannan laiturista vain lyhyt kävelymatka. Kirkkoon emme valitettavasti päässeet, syystä että se oli koko päiväksi varattu eri hääseremonioille. Raatihuoneentorilla oli kuitenkin sopivasti markkinat, jotka tarjosivat erilaisia käsityötuotteita. Pakollinen Brunbergin myymäläkäynti kuului luonnollisesti useampien ohjelmaan. Muutama seurueestamme totesikin, että noin parin tunnin maissa olo ei riittänyt kuin kahteen Vanhan kaupungin kauppaan tutustumiseen. Kyseiset henkilöt päättivätkin tulla Porvooseen aamubussilla ja viettää tarvittaessa koko päivän kauppoihin tutustumiseen.

Cafe Paahtimo
Ennen paluumatkaa ehdimme pikaisesti tutustua jokirannassa Vanhan kaupungin laidalla sijaitsevaan Cafe Paahtimoon. Paahtimo toimii vuonna 1902 valmistuneessa, kauppias Oskar Simolinin rakennuttamassa tiilimakasiinissa. Kahvilan terassina toimii Eväs 12- proomu. Paahtimolla voi nauttia erilaisia paahtimon itse paahtamista kahveista valmistettuja kahveja ja kahvijuomia. Kahvia voi myös ostaa kotiin tai tuliaisiksi. Paahtimolta löytyy myös laaja olutvalikoima niille, jotka eivät välttämättä halua juoda kahvia janoonsa.
Paahtimolla on tilauksesta mahdollisuus osallistua Porvoon Paahtimon kahvikurssille, jolla paahtimomestari kertoo kahvin historiasta, sen viljelystä, eri lajikkeista sekä kahvin valmistuksesta.

Matkan yhteenveto
Risteilylle osallistujat olivat tyytyväisiä kokemukseen. Valittu matkapäivä osoittautui hyväksi, syystä että se oli varsinaisen kesäsesongin ulkopuolella. Tilaamamme meno- ja paluumatkan ruokapuoli oli erittäin maukasta ja täyttävää. Aikaa Porvooseen tutustumiseen jäi kuitenkin hieman liian vähän, jokaiselle tuli lopulta kiire takaisin laivarantaan. Lisäksi jäimme kaipaamaan opastusta merimatkan aikana, sillä olisi ollut mukava tietää missä milloinkin seilasimme. Matkalaiset olivat kuitenkin sitä mieltä, että vastaava tapahtuma kannattaa järjestää toistekin, esim. laivan 100-vuotisjuhlaristeilyn merkeissä.